Saturday, February 4, 2012

Mijn Reisbrief No 71


Iquique17-650
Iquique, Zaterdag 4 Februari 2012
Tevens achttiende reisbrief uit Zuid-Amerika

Beste vriendinnen en vrienden,

Als bewoner van de hogere breedtegraden biedt Iquique mij dezer dagen een boeiend tafereel: De verticale zon. Dat is op onze breedtegraad ondenkbaar, net zoals, denk ik, de bewoners van Iquique zich kunnen voorstellen dat de zon de hele dag min of meer boven de horizon hangt. Voor ons moet de zon in ons gezichtsveld boven de horizon blijven als een vanzelfsprekende klok, en om ons --even vanzelfsprekend-- te oriënteren. Zo is het echter niet bij de lagere breedtegraden. Ik voelde mij helemaal verloren toen ik dat voor de eerste keer meemaakte.
Maar het fascineerde mij ook. Ik probeerde foto's te maken van dat effect dat zo duidelijk zichtbaar is als je rondwandelt, maar zo moeilijk te vangen op een foto die dat in één oogopslag duidelijk maakt. Bij mijn bezoek aan Venezuela in 2006 maakte ik een opmerkelijke foto van een vrouw die onder een palmboom op de bus wacht, en ik experimenteerde met strijklicht op muren die haaks op elkaar staan. Dat laatste thema gebruikte ik ook bij enkele foto's van deze reisbrief.
Iquique19-650
In 2008, in Iquique, zocht ik naar het juiste tijdstip van de verticale zon. Ik had het geluk dat ik in een hostal woonde met een patio met een hoge gladde muur die perfect Oost-West was georiënteerd. [Dat is niet zo vreemd in een Spaans-koloniale stad waarvan het hele stratenplan georiënteerd is]. Met behulp van die muur kon ik de beweging van de zon perfect volgen. Niet alleen de dagelijkse beweging, maar ook de meer subtiele veranderingen van dag-tot-dag van Zuid naar Noord. Daarover schreef ik in Mijn Reisbrief No 24, maar de foto's staan ook op Flickr. Hieronder geef ik de links.
Deze keer probeerde ik meer mijn esthetisch genoegen te documenteren, en ook mijn gevoel voor precieze waarneming van details. De middenberm van de weg naar onze wijk, met die kleine palmboompjes, op het juiste uur gefotografeerd, is daarvan een voorbeeld, en de ook serie aan het eind van deze brief, met de korven, doet mij wat.
Iquique18-650
De rode dorpel in de tweede groep moet je wat beter bekijken: Er is géén slagschaduw. De zon staat er dus haaks boven. In die groep zie je ook de agave met zijn symmetrische slagschaduw. Om te laten zien dat die gele brandkraan geen slagschaduw had, fotografeerde ik die van boven af. Zodoende zie je mijn handen en de camera. Als ik die brandkraan van één kant had gefotografeerd, had je kunnen denken dat de slagschaduw aan de achterkant zou zitten. Nee dus. Toch ben ik na een paar uur teruggegaan om de slagschaduw zichtbaar te maken. Jammer genoeg werd de brandkraan overschaduwd door een lantaarnpaal. Slechts een kniesoor stoort zich daar aan.
De derde groep vereist ook uitleg en aandacht. Van een muurhoek heb ik de voet en de top [met beveiligingspinnen] genomen; foto 1 en 3 op het juiste 'verticaalmoment'. Je herkent het aan het strijklicht op beide muren. Uren later heb ik die foto's [2 en 4] nog eens genomen. Die herken je aan de eigenschaduw op de muur links van het hoekpunt.
De foto's van de korven voor de vuilniszakken, die je hier overal in de buitenwijken ziet, waren natuurlijk een schot voor open doel. Maar je moet wel treffen dat ze leeg zijn, en dat ze niet scheefgezakt erbij hangen.

Tot de volgende keer, Hartelijke groet, Gérard van Eyk

Iquique16-650
_________________________
Deze brief verschijnt ook op mijn Nederlandse blog: http://mijnreisbrief.blogspot.com/
Alle foto's in formaat 400x400 pixels staan op: http://www.flickr.com/photos/weltbummler/sets/72157628851683411/
Een collage van 1016x1024 pixels staat op: http://www.flickr.com/photos/weltbummler/6808294415/
Het juiste moment in Iquique is 13:52 lokale tijd op 23 Januari. Dat is 31 dagen na het keerpunt op de Steenbokskeerkring.
Zie voor de berekening Mijn Dagboek van 3 Februari 2012
Eerdere foto's van verticale zon , Mijn Reisbrief No 24 , Iquique, Chili, 6 Februari 2008,
http://mijnreisbrief.blogspot.com/2008_02_01_archive.html
Venezuela 2006
http://www.flickr.com/photos/weltbummler/148775446/sizes/o/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/weltbummler/148775445/sizes/o/in/photostream/
Iquique 2008
mi patio-laboratorio: http://www.flickr.com/photos/weltbummler/2248567029/
http://www.flickr.com/photos/weltbummler/2236184103/in/photostream/
http://www.flickr.com/photos/weltbummler/2236974202/in/photostream/
Cuando no hay sombra de las casas: http://www.flickr.com/photos/weltbummler/2236974078/in/photostream/

No comments: